Școala Dimacheni

0231 619 506

Telefon

Str. Preot Gheorghe Ciomartan, Nr. 38

Adresă

scoaladimacheni@yahoo.com

Email

Școala Gimnazială Nr. 1 Dimăcheni

Istoric

 Școala din satul Dimăcheni își începe activitatea în data de I martie 1865, după ce 25 februarie 1 865, Dimitrie Pompei a fost numit învățător la acestă școală. Din lipsa unui local, Școala primară frecventată de 32 de elevi va funcționa pentru scurt timp.

În 1 869, prin cheltuiala lui Ioan Docan (proprietarul moșiei Dimăcheni), se amenajează întro casă boierească, un local de școală corespunzător. Școala a funcționat cu clasele I-IV primare, apoi, din 1897 și cu clasele V-VII supraprimare, cu unele întreruperi, până la reforma învățământului din 1948-1949 când a devenit școală elementară cu clasele I-VII frecventată și de absolvenții clasei a I V-a din satele din jur: Corlăteni, Cordăreni, Mateeni, Nicșeni când pe lângă școală a funcționat și internat pentru elevii din satele mai îndepărtate.

Din anul 1964, școala a funcționat cu clasele I-VIII, iar din 1969 cu clasele I-X, până în anul 1982, când a rămas numai cu clasele I-VIII, cum funcționează și în prezent.

Localul propriu pentru școală, în satul Dimăcheni, s-a construit în perioada 1912-1914, construcție din paiantă cu patru săli de clasă și cancelarie. Acest local a ars în anul 1957, iar școala a funcționat în conaul boieresc (Docan), în case ale sătenilor și în căminul cultural până la darea în folosință a noului local, în anul 1964, local cu 6 săli de clasă, construcție din cărămidă pe fundații de beton, în care funcționează școala și în prezent.

În prezent, Școala Gimnazială Nr. l, Dimăcheni școlarizează un număr de aproximativ 200 de elevi, din care 40 de preșcolari. Majoritatea elevilor provin din satul Dimăcheni, dar și din celelalte sate din componența comunei: Mateeni și Recia-Verbia, cărora le este asigurat transportul cu microbuzul școlar.

Sari la conținut